BETLÉM

08.12.2010 08:51

BETLÉMY.wmv (7,3 MB)

 

Ovečky, osel, kráva, tři králové, Josef, Marie a Ježíšek - a máme základní figurky z betlémské jeskyně. Dřevěné, skleněné, perníkové či papírové betlémy patří k českým Vánocům stejně jako Ladovy obrázky.  

 

 

 První betlém či první jesličky vymyslel a postavil svatý František z Asissi. Na Štědrý den v roce 1223 vyzdobil jeskyni v blízkosti Asissi. Přivedl tam vola, osla a postavil jesličky. O půlnoci na nich uskutečnil první půlnoční mši za přítomnosti místního obyvatelstva a svých kolegů z kláštera v Asissi.

 

Františkův nápad se lidem tak zalíbil a rychlostí blesku (možná i vánoční hvězdy) se šířil po celém katolickém světě. Obliba betlémů byla obrovská. Ve středověku snad nebylo katolického kostela, který by neměl vlastní betlémskou sestavu, kterou tvořily figury velikosti člověka. Jenže lid si ze stavění betlémů udělal zábavu, a tak vrchnosti, ale i církvi nešla tato tradice pod vousy. Kdyby zůstalo u prostého stavění betlémů, asi by neřekli ani slovo. Při stavění jesliček se však odehrávaly lidové hry hraničící s orgiemi a zaváněly znesvěcením kostela. Došlo to tak daleko, že Josef II. v roce 1782 zakázal stavět betlémy v kostelech. Lid si svou tradici jen tak lehko vzít nedá. Když nemohl stavět jesličky v chrámě Páně, postavil si je podle svých možností alespoň doma.